Makanan tradisional sangat popular dalam kalangan masyarakat Malaysia.Makanan tradisional ini bukan sahaja diminati oleh masyarakat kita malah turut diminati oleh golongan antarabangsa.Malaysia terdiri daripada tiga kaum utama iaitu Melayu,Cina dan India.Terdapat pelbagai jenis makanan tradisional mengikut kaum utama di Malaysia.Antaranya ialah Nasi Lemak,Roti Canai dan Yong Tau Fu.Makanan tradisional ini semakin hari semakin popular walaupun Malaysia kini sudah mencapai status negara maju.Makanan tradisional ini boleh diibaratkan seperti tak lapuk dek hujan,tak lekang dek panas.Terdapat juga pelbagai usaha dalam memajukan lagi makanan tradisional di Malaysia.
NASI LEMAK ROTI CANAI
YONG TAU FU
Dalam kita memajukan industri makanan tradisional ini, kita boleh mempelbagaikan produk industri makanan yang sedia ada. Hal ini dikatakan demikian kerana kepelbagaian sesuatu produk dapat menarik minat pelanggannya. Biar kita ambil contoh, kuih Bahulu. Dahulunya, kuih Bahulu memang popular pada musim-musim perayaan sahaja. Dalam era moden ini, kuih Bahulu semakin menambat hati raja sehari yang mempelbagaikan bungkusan kuih Bahulu untuk cenderahati tetamu yang hadir dalam majlis perkahwinan mereka. Dalam hal ini, kuih Bahulu telah menjadi popular di samping terkenal dalam kalangan generasi kini. Usaha sebegini haruslah diteruskan agar kuih-kuih tradisional akan terus terkenal di seantero dunia.
Karangan yang baik
ReplyDeleteWow
ReplyDeletenice
ReplyDelete